Modlitba pro dny nesnesitelné tísně

3. 12. 2009 20:38
Rubrika: k zamyšlení...

O víkendu jsem na faře v Osovce objevila (díky kamarádovi) zajímavou knížečku. Nesla název "Modlitby pro nevšední dny". Byly to spíš jen okopírované papíry, takže o knížce se přímo mluvit nedá, ale i tak jsem hned nalistovala obsah a nestačila jsem se divit :-) Od modlitby smolaře jsem klouzala dolů přes modlitbu pro studenta, který neudělal zkoušku až k modlitbě pro dny, kdy jsme znechuceni druhými...

Některé jsem si opsala do noťasu a chci se s vámi o ně podělit. Když byste věděli, kde další podobné modlitby sehnat, byla bych Vám moc vděčná ;)

 

Modlitba pro dny nesnesitelné tísně

Ach můj Bože, kdybych mohl utéct, zmizet, i když nevím kam!Kam - to je docela jedno! Jen zmizet... Jako lehká vlákna semen, která unáší vítr. Uprchnout omezením, hranicím, všemu, co mě rozbíjí. A co mě nutí vzdát se všeho, co jsem miloval.

Pane, vyvstává ve mně znovu touha po nezávislosti, jak jsem ji cítil v patnácti letech a o níž jsem se domníval, že už zemřela. Ta chuť vybuchnout a vyvést jakoukoliv hloupost. Ta nekonečná touha po nekonečných obzorech. Chci být svým vlastním pánem a nikoho neposlouchat. A říci si jako tak  mnozí přede mnou: a copak vůbec... Už není žádný zákon, protože žádný nechci.

Ale není mi patnáct let. Pane, já to vím. A vyprošuji si tvou milost, aby mi pomohla pochopit marnost snů a vážnost života. Přítomnost druhých a úkol, který má být splněn.

Pane, dej mi smysl pro skutečnost, jasný zrak a pevnou vůli, aby mi pomohly, když se chci zbavit toho, co je lidské. A kdybych chtěl jít za přeludem, vytvořeným mými sny, chraň mě v takové dny, Pane, abych se nedopustil nové hlouposti - těch dosavadních bylo už tak dost. Připomeň mi dobro, které mám ještě učinit, pomoc kterou mám přinést, radost, kterou mám darovat. A když se někdy rozčílím, odpusť mi, pane, vždyť ty víš, že chci konat jen jedno: co ty chceš.

„Ježíš jim řekl: Jeden člověk měl dva syny. Přistoupil k prvnímu a řekl mu: Synu, jdi dnes pracovat na vinici. On odpověděl: Mně se nechce, ale potom toho litoval a přece šel. Přistoupil k druhému a řekl totéž. Ten odpověděl: Ano, pane a nešel. Který z těchto dvou vykonal otcovu vůli?" (Mt 21,28-31)


 

Zobrazeno 3302×

Komentáře

lilie

rado se stalo ;) brzy sem dám další ;)

Elenwen

Hezké... budu si jí muset přečíst častěji. ;-)

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková